1. Karadeniz
bölgesi Türkiye’nin kuzeyinde yer alır.
2. Bölümleri
Doğu Karadeniz Bölümü, Orta Karadeniz Bölümü ve Batı Karadeniz Bölümüdür.
3. Doğu-batı
yönünde en uzun bölgemizdir.
4. Bölgede Karadeniz iklimi etkisini
göstermekte olup yazları serin kışları ise ılıktır. İç kısımlara
gidildikçe karasal iklim görülmektedir.
5. En fazla yağış alan bölgemizdir
ve her mevsim yağışlıdır. Güneşten yararlanma oranı azdır.
6. Gece-gündüz farkının en az olduğu
bölgemizdir.
7. Kimyasal çözünmenin en fazla
olduğu bölgedir.
8. Heyelan olayının en fazla olduğu
bölgedir.
9. Orman alanları bakımından oldukça
zengin olup denize bakan yamaçları ormanlarla kaplıdır. (Ormanlarımızın %25-27’lik
kısmı Karadeniz bölgesindedir.)
10. Dağlar kıyıya paralel olarak
uzanmaktadır.
11. Kıyı ile iç kesimler arasında
ulaşım oldukça zordur.
12. Doğal koşullar nedeni ile nüfusun
büyük bir bölümü kıyıda toplanmıştır.
13. İç kısımlarda nüfus yoğunluğu
azdır. Nüfus yoğunluğu bakımından Türkiye ortalamasının altında kalan bir
bölgemizdir. Ülke genelinde en fazla göç veren ve kırsal nüfusa sahip
bölgemizdir.
14. Nüfusu en yoğunluğu en fazla olan
ili Samsun’dur.
15. Yüz ölçümü bakımından %18 ile
üçüncü büyük bölgemizdir.
16. Karadeniz bölgesinde halkın büyük
bir bölümü geçimini tarım ile sağlamaktadır. Yeryüzü şekilleri nedeni ile insan
ve hayvan gücü ile tarım oldukça yaygındır. Nadasa bırakmanın en az olduğu
bölgemizdir.
17. Bölgenin engebeli olması nedeni ile tarım
alanları parçalı ve dardır.
18. Bölgede yetiştirilen ön önemli
ürünler çay, fındık, mısır, keten, kenevir, soya fasulyesidir. Batı Karadeniz
bölümünde ise sanayi ağırlık kazanmıştır.
19. Doğal limanlar (tek doğal liman Sinop’tur) az, falezler
(yalıyarlar) yaygındır.
20. Karadeniz Bölgesi yer altı
kaynakları bakımından oldukça zengin sayılır. Ülkemizde çıkarılan taş kömürünün
tamamı ile bakırın büyük bir kısmı kara deniz bölgesinden çıkarılmaktadır.
Karadeniz Bölgesinin Coğrafi Konumu:
Karadeniz bölgesi batıda Sakarya’dan başlayarak
doğuda Gürcistan sınırlarına kadar uzanan bir bölgemizdir. Adını kuzeyinde
bulunan Karadeniz’den almıştır. Doğu-batı yönünde en uzun bölgemizdir.
Karadeniz bölgesi üç bölümden oluşmaktadır.
Karadeniz Bölgesini Bölümleri:
1-
Batı
Karadeniz Bölümü: Adapazarı v Bilecik’in doğusundan başlayarak Kızılırmak
deltasına kadar uzanan bölümdür. En gelişmiş şehri Zonguldak’tır. Genel olarak
dağlık olan batı Karadeniz bölümünün en önemli gelir kaynağı ormancılıktır.
Ülke ekonomisine Zonguldak, Karabük ve Ereğli çevrelerinde maden çıkarma ve
işletmeleri ile Düzce ve Kastamonu dolaylarında kerestecilik olanında katkı
sağlamaktadır.
2-
Orta
Karadeniz Bölümü: Sinop’un doğusundan melet çayına kadar olan
kısımdır. Güneye doğru uzanarak Amasya ile Tokat ve Çorum’un büyük bir kısmını
kapsamaktadır. İçerilere girildikçe dağların yükseltisi azalarak tarım alanları
genişlemiş ve ulaşım ise oldukça gelişmiştir. En gelişmiş şehri ise Samsun’dur.
Kıyı ile iç kesimler arasındaki farkın en az olduğu bölümdür. En az yağış alan
bölüm olup ekonomiye tarımsal alanda katkı sağlamaktadır.
3-
Doğu
Karadeniz Bölümü: Ordu ilinin doğusunda Melet Çayı’ndan başlayarak
Gürcistan sınırına kadar uzanan bölümdür. En gelişmiş şehirleri Rize ve
Trabzon’dur. Tarımsal alanda ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır.
Kırsal nüfusun ve dağınık yerleşmenin en yaygın olduğu bölümdür. Fazla dağlık
ve yükseltinin fazla olması nedeni ile tarım da makineleşme gelişmemiştir. En
fazla yağış alan bölüm oluşu nedeni ile heyelan olaylarının da fazla görüldüğü
ve kıyı ile iç kesimler arasında iklim farkının fazla olduğu bölümdür.
Bölgenin kıyı şeridinde Karadeniz iklimi
etkilidir. Her mevsim yağışlı olup yazları serin, kışları ise ılıktır. Her
mevsim yağış aldığından kıyı kesimlerde bulutlu gün sayısı ve yıllık yağış
miktarı fazladır. Yıllık yağış miktarı 1500 mm civarındadır. (Giresun 1268 mm,
Rize 2400 mm) Bağıl nem fazladır. Yıllık sıcaklık farkı azdır. En fazla yağışı
sonbaharda, en az yağışı ise yaz aylarında alır. Kıyı kesimlerde bitki örtüsü
ormandır.
İç kesimlerinde ise karasal iklim görülür.
Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. En fazla yağışı
ilkbaharda en az yağışı ise yaz aylarında alır. Günlük ve yıllık sıcaklık farkı
kıyı kesimlere göre daha fazladır. İç
kesimlerde bitki örtüsü Bozkır’dır. Dağlar kıyı kesimlerdeki nemli havanın iç
kısımlara geçişini engellediği için kıyı ile iç kesimler arasında iklim farkı
oldukça yüksektir.
Bölgenin bol yağış alması nedeni ile akarsuların
debileri yüksektir. Yeterli yağış olduğundan nadasa bırakma çok azdır. Kuzeye
yakın olması nedeni ile güneşten yararlanma süresi az, gölge boyu uzun,
gece-gündüz farkı azdır. Kimyasal
çözünmenin en fazla olduğu bölgemizdir. Bölgede soğuk esen poyraz kuzeydoğudan,
karayel ise kuzeybatıdan zaman zaman şiddetli olarak esmekte olup her mevsim
etkisini göstermektedir. Şiddetli estikleri zamanlarda balıkçılık ve deniz
ulaşımına olumsuz etkiler yapmaktadır.
Bölgede kıyıya paralel olarak uzanan dağların
denize bakan yamaçları bol yağış aldığından ormanlarla kaplıdır. İç kısımlara
gidildikçe soğuğa dayanıklı ağaç türleri ile bozkır bitki örtüsü görülür. Doğu
Karadeniz bölgesinin kıyı kesimlerinde kış sıcaklık ortalamaları fazla düşmediği
için narenciye tarımı yapılabilmektedir. Bölgede yağışlar yıl geneline dağılmış
olduğundan günlük ve yıllık sıcaklı farkı azdır. Kıyı kesimlerde tarımda
sulamaya ihtiyaç yoktur. Yeterli yağış aldığından bölgede nadasa bırakma azdır.
Akarsuların debisi yüksektir. Orman alanları geniştir. Ormanlar deniz
seviyesinden 2200 metre yükseklilere kadar devam etmektedir. Deniz seviyesinden
800 metre yüksekliğe kadar olan yerlerde geniş yapraklı ağaçlar, 800-1500 metre
arasında karışık yapraklı, 1500-2000 metre arasında iğne yapraklı ağaçlar, 2000
metreden yükseklere çıkıldıkça ise dağ çayırları kendini göstermektedir. Bölgenin
bol yağış alması ve bağıl nemin yüksek olmasından dolayı orman yangınlarına
fazla rastlanmaz. Dağların kıyıya paralel uzanmasından denizin etkisine
giremeyen içi kesimlerde karasal iklim ve kuraklık görülür. Bölgede
yetiştirilen ön önemli ürünler çay, fındık, mısır, keten- kenevir, soya
fasulyesidir. Batı Karadeniz bölümünde ise sanayi ağırlık kazanmıştır.
Dağları: Batıda
üç sara halinde uzanan dağlar; Küre, Bolu-Ilgaz ve Köroğlu dağlarıdır. Ortada
Canik dağları tek sıra halindedir. Doğuda ise iki sıra halinde olan bu dağlar
kuzeyde Rize-Giresun dağları, güneyde Çimen, Kop, Mescit, Yalnızçam ve Kaçkar
dağlarıdır.
Batıdan doğuya kadar uzanan bu dağların
yükseltileri batıda 2000 metre civarında, orta bölgelerde yükseltiler azalarak
1000 metreye kadar düşmekle birlikte doğuya doğru gidildikçe yükseltiler 4000
metreye kadar yükselmektedir.
Dağlar arasında çöküntü ovaları ve vadiler
vardır. Yağış ve eğim fazla olduğundan heyelan olayının en fazla olduğu
bölgemizdir.
Akarsuları:
Kızılırmak (Türkiye de bulunan en uzun ırmaktır), Yeşilırmak ve Çoruh
(Gürcistan’dan dökülür, Türkiye’nin en hızlı akan akarsuyudur), Bartın Çayı
(üzerinde ulaşım yapılabilen tek akarsuyumuzdur), Yenice (Filyos) Çayı bölgenin
en önemli akarsularındandır. Yatak eğimleri fazla, rejimleri düzensizdir.
İlkbahar aylarında kar erimelerine bağlı olarak akımları yükselir.
Ovaları: Karadeniz
bölgesi ova bakımından en fakir bölgedir. En önemli ovaları Yeşilırmak’ın
oluşturduğu Çarşamba ve Kızılırmak’ın oluşturduğu Bafra delta ovalarıdır. Ayrıca;
Batıda Karadeniz de Kastamonu, Bolu ve Düzce Ovaları, Orta Karadeniz de Amasya
Taşova, Merzifon, Tokat, Niksar, Erbaa, Turhal, Zile ve Doğu Karadeniz
bölgesinde ise Bayburt ovası mevcuttur.
Gölleri: Bölgede
Sera, Borabay, Tortum, Abant ve Yedigöller gibi heyelan set gölleri
bulunmaktadır.
Baraj Gölleri:
Almus, Suat Uğurlu, Hasan Uğurlu (Yeşilırmak) Hirfanlı ve Altınkaya
(Kızılırmak), Sarıyar (Sakarya) gibi çok sayıda baraj gölü bulunmaktadır.
Kıyıları:
Kıyıya paralel olarak uzanan boyuna kıyı tipine sahip olduğundan kıyılarda
girinti-çıkıntı azdır. Trabzon ve Samsun gibi yapay limanlar ulaşım
kolaylığından dolayı oldukça gelişmiştir. Karadeniz bölgesinde bir kışı
aşındırma yöntemi olan Falezler (yalıyarlar) oldukça fazla görülür. Tek doğal
limanı Sinop’tur. Karadeniz soğuk, dalgalı, tuzluluk az. Derinlerde canlı
yaşamaz.
Geçitleri:
Kıyı ve iç kesimler arasında ulaşım oldukça zor olduğundan ulaşım
geçitlerle sağlanır. Trabzon ve Gümüşhane üzerinden Doğu Anadolu ya bağlantı
sağlayan kop geçidi, Trabzon ile Erzurum arasında bağlantı sağlayan Zigana
geçidi ile Batı Karadeniz ile İç Anadolu arasında bağlantı sağlayan Bolu, Ilgaz
ve Ecevit geçitleridir.
Karadeniz bölgesi nüfus yoğunluğu bakımından Türkiye
ortalamasının altındadır. Orta ve Doğu Karadeniz bölümlerinin kıyı kesimlerinde
nüfus yoğunluğu fazladır Yeryüzü şekilleri nedeniyle nüfusun büyük bir bölümü
kıyı ovaları, maden ve endüstri bölgelerinin yoğun olduğu kıyı kesimlerde
toplanmıştır.
Bölgede genel olarak dağınık yerleşme söz
konusudur. Bol yağış alması, arazinin engebeli olması ve tarım alanlarının
dağınık olması gibi nedenlerden dolayı dağınık yerleşmenin en fazla görüldüğü
bölüm Doğu Karadeniz bölümüdür. Doğal koşullar nedeniyle şehirleşme oranı
düşüktür. Bölge nüfusunun yaklaşık %70’lik kısmı kırsal kesimde yaşamaktadır.
Samsun, Trabzon v Zonguldak gibi en önemli şehir merkezleri kıyı şeridinde
bulunmaktadır. Hızlı nüfus artışı, sanayinin gelişmesi ve tarım alanlarının
sınırlı olması gibi nedenlerle özellikle Marmara bölgesine yoğun göç veren bir
bölgemizdir.
Zonguldak ve Ereğli de taşkömürü havzaları,
Karabük ve yine Ereğli de demir-çelik endüstrilerinin gelişmesinden dolayı
diğer bölümler göç verirken Batı Karadeniz bölümü ise göç almaktadır. Halk
genellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşır. Ev yapımında ağaç kullanımı
yaygındır.
Karadeniz bölgesi ülke ekonomisinde 5. Sırada yer
almaktadır. Ekonomik alanda önemli yere sahip ürün ve faaliyetler sırasıyla
çay, fındık, mısır, tütün, keten-kenevir, pirinç, deniz ürünleri ile taşkömürü
ve bakırdır.
Tarım: Kıyıda
iklimin sürekli nemli olması ve yaz mevsiminin sürekli yağışlı geçmesi nedeni
ile tahıl (buğday, arpa, yulaf, mercimek, pamuk, çavdar gibi) tarımı
yapılamamaktadır. Buna karşın Doğu Karadeniz bölümünde fındık, çay, zeytin,
turunçgiller gibi ürünler yetiştirilmektedir. İç kısımlara gidildikçe karasal
iklim görülmesi ve orman alanlarının azalması sebebi ile tahıl üretimi ön plana
çıkmaktadır. Tarım alanları parçalı, dar ve çoğunlukla eğimli araziler
olduğundan makineli tarım yapılamamaktadır. Doğu Karadeniz kıyılarında bahçe
tarımı yaygınlaşmıştır.
Çay:
Türkiye de üretilen çayın tamamı Karadeniz bölgesinde üretilmektedir. Eki alanı
en dar olan ürünlerdendir. Muson iklimine uyumlu, bol nem ve kış ılıklığına
ihtiyaç duyar. Yıkanmış toprak sever. Giresun’dan Gürcistan’a kadar olan kıyı
şeridinde yetiştirilmekte olup Rize ve çevresinde yoğunlaşmaktadır.
Fındık:
Türkiye de üretilen fındığın % 83’ü Trabzon, Giresun ve Ordu illerinde
yetiştirilmektedir. Kış ılıklığı istediği için Karadeniz iklimi ile uyumlu bir
üründür.
Mısır:
Karadeniz bölgesinde kıyı boyunca yetiştirilmektedir. Yörede buğdayın yerini
almıştır. Temel besin maddesi olarak kullanılmakta olup ticari değeri yoktur.
Tütün: Daha
çok Samsun, Amasya, Rize ve Tokat çevresi ile Düzce dolaylarında yetiştirilir.
Tütün üretiminin %15’i Karadeniz bölgesinden karşılanmaktadır.
Keten-Kenevir:
Kastamonu, Sinop ve Zonguldak çevresinde üretimi yaygındır.(Kenevir
uyuşturucu özelliğinden dolayı devlet kontrolünde üretilir)
Şeker Pancarı:
Amasya, Tokat, Çorum ve Kastamonu çevresinde yetiştirilir.
Elma:
Amasya başta olmak üzere Tokat ve Kastamonu çevresinde yetiştirilir.
Kivi: Rize
ve Trabzon çevrelerinde özellikle son yıllarda üretimi yapılmaya başlanılmıştır.
Soya
Fasulyesi: Ordu ve Giresun çevresinde yetiştirilmektedir.
Zeytin: Soğuktan
korunaklı Çoruh vadisi oluğunda (Artvin-Yusufeli) de yetiştirilmektedir.
Turunçgiller:
Rize ve çevresinde kışları ılık geçtiğinden tarımı yapılmaktadır.
Pirinç:
Tosya, Boyabat ve Çarşamba ovalarında yetiştirilir. Bol suya gereksinim duyar.
Karadeniz Bölgesinde Hayvancılık
Kıyı kesimlerde gür ormanlar, yüksek dağ çayırlarının bulunması ve arazinin engebeli olması nedeniyle büyükbaş hayvancılık gelişmiştir. Hayvancılık ekonomik açıdan önemli bir yere sahiptir. Türkiye balık üretiminin yaklaşık %80’lik kısmını Karadeniz’den sağlamakta olup önemli gelir kaynaklarındandır. İç kesimlerde küçükbaş hayvancılık yaygındır. Batı ve orta Karadeniz’in iç kesimlerinde tiftik keçisi yetiştirilir. Özellikle Rize-Anzer yöresinde arıcılık faaliyetleri gelişmiştir. Bolu ve çevresinde ise arıcılık ile kümes hayvancılığı oldukça yaygındır.
Kıyı kesimlerde gür ormanlar, yüksek dağ çayırlarının bulunması ve arazinin engebeli olması nedeniyle büyükbaş hayvancılık gelişmiştir. Hayvancılık ekonomik açıdan önemli bir yere sahiptir. Türkiye balık üretiminin yaklaşık %80’lik kısmını Karadeniz’den sağlamakta olup önemli gelir kaynaklarındandır. İç kesimlerde küçükbaş hayvancılık yaygındır. Batı ve orta Karadeniz’in iç kesimlerinde tiftik keçisi yetiştirilir. Özellikle Rize-Anzer yöresinde arıcılık faaliyetleri gelişmiştir. Bolu ve çevresinde ise arıcılık ile kümes hayvancılığı oldukça yaygındır.
Ormancılık:
Bölgede geniş orman alanlarının yer alması ormancılığı önemli hale
getirmiştir. Batı ve Doğu Karadeniz de kereste, tomruk, kâğıt ve parke
fabrikaları kurulmuştur.
Sanayi:
Demir-Çelik:
Demir Sivas’ın Divriği ilçesinden çıkarılır. Samsun limanından Karabük ve
Ereğli’deki fabrikalara taşınarak buralarda işlenir.
Bakır: Artvin’in
Murgul ilçesinden çıkarılarak bu yörede kurulan fabrikalarda işlenir. Kastamonu
(Küre) ilçesinden çıkarılan bakır ise Samsun’un iç kesimlerle kolay bağlantı
kurabilmesi nedeni ile Samsunda Bakır İşletmelerinde işlenir.
Kâğıt:
Çaycuma (Zonguldak), Taşköprü (Kastamonu), Aksu (Giresun) da bulunmaktadır.
Şeker:
Bölgede üretilen şeker pancarı Tokat (Turhal), Amasya (Suluova), Çorum ve
Kastamonu şeker fabrikalarında işlenir.
Tütün: Samsun
ve Tokattaki tütün fabrikalarında işlenir.
Fındık
İşleme: Giresun ve Ordu çevrelerinde yapılmaktadır.
Çay:
Rize ve çevresinde gelişmiştir.
Kereste: Bolu,
Düzce, Ayancık ve Bartın
Karadeniz
Bölgesinin Yer Altı Zenginlikleri:
Taşkömürü:
Ereğli-Zonguldak havzasından çıkarılır. Büyük bir kısmı demir-çelik
sanayiinde enerji kaynağı olarak kullanılır.
Bakır:
Murgul (Artvin), Küre (Kastamonu) de çıkarılan bakır madenleri Samsunda
işlenir.
Linyit:
Merzifon (Amasya) ve Havza (Samsun) çevrelerinde çıkarılmaktadır.
Manganez:
Ereğli (Zonguldak) ve Borçka (Artvin)
çevresinde çıkarılır.
Yeryüzü şekilleri engebeli olduğundan ulaşım çok
zor sağlanır. Doğu ve batıda ulaşım geçitlerle (Zigana ve Kop) sağlanır. Orta
ve batı Karadeniz den iç kesimlere demir yolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Trabzon
v Samsun bölgenin önemli liman kentleridir. Kıyıda havaalanları mevcuttur.
Geniş orman alanları ile en yeşil bölge unvanına
sahip olan Karadeniz bölgesi denizi ile de mavi ile yeşili dans ettiren bir
bölgemizdir. Karadeniz bölgesinin en önemli turizm kaynağı doğal bitki
örtüsüdür. Birçok tarihi kalıntı ve değişik bitki örtüsü ile turizm açısından
önemli bir potansiyele sahiptir. Bolu da
Abant ve Yedigöller, Kastamonu da Safranbolu evleri, Trabzon (Maçka) da Sümela
Manastırı ve Bolu Kartalkaya da ve Ilgaz Dağlarında kayak turizmi, Samsun ve
Tokatta kaplıcalar ile turizm cennetidir. Dört mevsim yağış alan Karadeniz
bölgesinde deniz turizmi gelişmemiştir.
Atatürk 19 Mayıs 1919 da Anadolu’ya ayak bastığı
yerdir.
Tokat, Havza ve Amasya milli mücadele için önemi
yerlerdir.
Kastamonu Atatürk’ün kılık kıyafet inkılabını başlattığı
yerdir.
Karadeniz Bölgesi yemekleri, şivesi, yöresel
oyunları ve çalgıları ile kültürel özellikleri bakımından oldukça farklılık
gösteren bir bölgemizdir.
Karadeniz şivesi Laz Şivesi olarak bilinir. Bazı
şive (ağız) örnekleri ise;
Abrul: Nisan, Bulaşuk: İspiyoncu, Bezene:
Bezelye, Çükelik: Çökelek, Çöten: Darı Ambarı, Dadduk: Sevimli, tatlı, Haçan
ki: Ne zaman ki, Happak: Sade yoğurt, Henki: Yaşlı, ihtiyar
Karadeniz Bölgesinin en önemli oyunu horondur.
Horon kemençe ile oynanan bir oyun olup çok sayıda kişinin sıraya dizilerek
müziğin ritmine göre belli bir düzen içerisinde belli hareketleri tekrarlaması
şeklindedir. Kemençe Karadeniz Bölgesinde yaygın olarak kullanılan üç telli ve
bir yay yardımıyla çalınan bir çalgı türüdür. Laz kemençesi olarak
adlandırılır.
Yemeklerde genellikle deniz ürünleri kullanırlar.
Çünkü Karadeniz dünyanın en lezzetli balıklarına sahiptir. Hamsi, lahana ve
mısır ekmeği mutfaklarının vazgeçilmezleridir. Hamsi hemen her şeyde (tatlı,
pilav, ekmek) kullanılır. Hamsili Pilav, Mıhlama (Kuymak), Kara Lahana Dolması,
Isırgan Borani, Pazı Kavurma, Hamsili Ekmek, Laz Böreği, Laz Helvası ve Kara
Lahana Çorbası Karadeniz yemeklerinin sadece birkaç tanesidir. Önemli birkaç Karadeniz
yemeğinin tarifi:
MUHLAMA
Malzemesi:
1,5 su bardağı rende kaşar peynir
1,5 su bardağı dil peyniri
1 tatlı kaşığı tulum peyniri
2 yemek kaşığı mısır unu
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı su
Hazırlanışı:
Önce tencerede mısır ununu 1/2 tereyağında kavurun. Dil peyniri ve kaşar peyniri ekleyin. Hazırladığınız karışıma bir bardak su ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Kalan tereyağını bir tavada eritin. Hazırladığınız peynir karışımı macun haline geldikten sonra karışımı tavada erittiğiniz tereyağının üzerine dökün.
Sıcak olarak servis edin.
PAZI KAVURMA
Malzemesi:Malzemesi:
1,5 su bardağı rende kaşar peynir
1,5 su bardağı dil peyniri
1 tatlı kaşığı tulum peyniri
2 yemek kaşığı mısır unu
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı su
Hazırlanışı:
Önce tencerede mısır ununu 1/2 tereyağında kavurun. Dil peyniri ve kaşar peyniri ekleyin. Hazırladığınız karışıma bir bardak su ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Kalan tereyağını bir tavada eritin. Hazırladığınız peynir karışımı macun haline geldikten sonra karışımı tavada erittiğiniz tereyağının üzerine dökün.
Sıcak olarak servis edin.
PAZI KAVURMA
5 bağ taze pazı
6 soğan
1 çay bardağı haşlanmış barbunya
tuz
Hazırlanışı:
Pazıları ince ince doğrayın. Sonra haşlayıp, suyunu sıkın. Soğanları tereyağında kavurun. Soğana pazıları ilave ederek kavurmaya devam edin. Pazılar iyice kavrulduktan sonra karışıma barbunyaları ilave edin. Bir dakika daha kavurduktan sonra sıcak olarak servis yapın.
HAMSİLİ EKMEK
Malzemesi:
1 bağ pazı
2 bağ taze soğan
1 bağ taze nane
1 kg hamsi
8 su bardağı mısır unu
Yeterince tuz
Hazırlanışı:
Önce hamsilerin kılçıklarını temizleyin. Pazı, taze soğan ve naneleri ince ince doğrayın. Doğradığınız malzemeleri mısır ununun üzerine boşaltın. Çok sıcak su ilave ederek hamsilerle diğer malzemeleri karıştıracak şekilde yoğurun. Hazırlanan karışımı tepsiye koyarak 60 dakika fırında pişirin.
LAZ BÖREĞİ
Malzemesi:
10 yaprak yufka
4 yumurta
8 su bardağı süt
2 paket vanilya
3 su bardağı kıyılmış fındık içi
5 su bardağı tozşeker
2 paket buğday nişastası
5 çay bardağı eritilmiş tereyağı
1 su bardağı su
Şerbeti için:
10 su bardağı su
10 su bardağı toz şeker
1/2 limon suyu
Hazırlanışı:
Sekiz su bardağı süte şeker ekleyerek kaynatın. Başka bir kapta buğday nişastası, yumurta, vanilya ve biraz suyu karıştırın. Hazırladığınız malzemeyi kaynayan sütün üzerine dökerek muhallebi haline gelinceye dek karıştırın. Bir tepsinin altını yağlayın. Yufkaların üstlerini yağlayarak beş kat halinde tepsiye dizin. Dizdiğiniz beş kat yufkanın üzerine hazırladığınız muhallebiyi dökün. Yufkaların üzerindeki muhallebiye, dövülmüş fındıkları yayın. Kalan beş kat yufkayı üstlerini yağlayarak muhallebili yufkaların üzerine dizin. Şerbet malzemelerini karıştırarak pişirdikten sonra soğumaya bırakın. Hazırladığınız böreği dilim dilim keserek fırında pişirin. Börek soğuduktan sonra soğumuş tatlı şerbetini ekleyin.
LAZ HELVASI
Malzemesi:10 yaprak yufka
4 yumurta
8 su bardağı süt
2 paket vanilya
3 su bardağı kıyılmış fındık içi
5 su bardağı tozşeker
2 paket buğday nişastası
5 çay bardağı eritilmiş tereyağı
1 su bardağı su
Şerbeti için:
10 su bardağı su
10 su bardağı toz şeker
1/2 limon suyu
Hazırlanışı:
Sekiz su bardağı süte şeker ekleyerek kaynatın. Başka bir kapta buğday nişastası, yumurta, vanilya ve biraz suyu karıştırın. Hazırladığınız malzemeyi kaynayan sütün üzerine dökerek muhallebi haline gelinceye dek karıştırın. Bir tepsinin altını yağlayın. Yufkaların üstlerini yağlayarak beş kat halinde tepsiye dizin. Dizdiğiniz beş kat yufkanın üzerine hazırladığınız muhallebiyi dökün. Yufkaların üzerindeki muhallebiye, dövülmüş fındıkları yayın. Kalan beş kat yufkayı üstlerini yağlayarak muhallebili yufkaların üzerine dizin. Şerbet malzemelerini karıştırarak pişirdikten sonra soğumaya bırakın. Hazırladığınız böreği dilim dilim keserek fırında pişirin. Börek soğuduktan sonra soğumuş tatlı şerbetini ekleyin.
LAZ HELVASI
3 kg süt
1 kg şeker
3 paket vanilya
3 yumurta sarısı
300 gr beyaz un
200 gr irmik unu
Hazırlanışı:
Bütün malzemeyi tencereye koyun ve kısık ateşte muhallebi kıvamına getirin. Bir taşım kaynatın ve tepsiye boşaltın. Soğuyunca arzuya göre dondurma ile servis edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder