20 Kasım 2015 Cuma

Ege Bölgesi

Ege Bölgesinin Genel Özellikleri:

1.      Ege bölgesi Türkiye’nin batısında yer alır.
2.      Yüzölçümü olarak Türkiye’nin beşinci büyük bölgesidir.
3.      Ege bölgesi Asıl Ege (Kıyı Ege) Bölümü ve İç Batı Anadolu (İç Ege) Bölümü olmak üzere iki bölüme ayrılır.
4.      Ege bölgesinde Akdeniz iklimi görülür.
5.      Ortalama 600-1000 mm civarında yağış almaktadır.
6.      Kıyı kesimlerde kar yağışı ve don olayı çok nadir görülür. Kışları ılıman, yazları ise oldukça sıcak ve kuraktır.
7.      İç Batı Anadolu bölümünde ise karasal iklim görülür. Kar yağışı ve don olayları görülmektedir. Yaz kuraklıkları kıyı kesimlere göre daha azdır.
8.      En önemli platosu Yazılıkaya Platosu’dur.
9.      Zeytin, üzüm, tütün, incir, haşhaş üretiminde birinci sırdadır.
10.  Körfezleri: İzmir, Kuşadası, Güllük, Gökova, Edremit, Çamdarlıdır.
11.  En önemli akarsuları Bakırçay, Gediz, Büyük ve Küçük Menderestir.
12.  Başlıca gölleri Bafa ve Çamiçi gölleridir.
13.  Maden bakımından zengindir.
14.  En çok linyit çıkarılan bölgemizdir.
15.  Dağlar doğu-batı yönünde denize dik olarak uzanır. Bu nedenle kıyıları fazla girintili çıkıntı olmakla birlikte iç kesimlere ulaşım daha kolay olup deniz etkisi iç kesimlere kadar görülmektedir.
16.  Kıyı uzunluğu en fazla olan bölgemizdir.
17.  Kıyı şeridinde maki bitki örtüsü hakimken, yüksek kesimlerde geniş ve iğne yapraklı ormanlar yer alır. İç kesimlerde ise bozkır bitki örtüsü mevcuttur.
18.  Ekonomisi tarıma dayalıdır, sanayi bakımından ise Marmara Bölgesinden sonra 2. Sırada yer alır.
19.  Doğal bir liman olan İzmir limanı en önemli ihracat limanımızdır.
20.  Uluslararası üne sahih önemli fuarlarımızdan İzmir fuarı Ege bölgesindir.
21.  Türkiye de ilk demir yolu İzmir-Aydın arasında kurulmuştur.
22.  Bölge nüfusu göçlerle sürekli artmakta olup, kıyı kesimlerde iç kesimlere göre nüfus yoğunluğu daha fazladır. En yoğun nüfuslu ikinci bölgemizdir. Nüfusu 9 milyonun üstündedir.


Ege Bölgesi adını kıyısında olduğu Ege denizinden alır. Komşuları, kuzeyde Marmara, doğuda İç Anadolu, Güneyde Ak Deniz Bölgeleri ve Batıda ise Ege Denizi’dir. Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip olan bölgesidir. Turizm gelişmiştir. Yüzölçümü yaklaşık 79.000 km2’dir. Bölge yer şekilleri ve iklim özelliklerine bağlı olarak iki bölüme ayrılmıştır. Bunlar Kıyı Ege (Asıl Ege) Bölümü ve İç Batı Anadolu (İç Ege) Bölümü’dür.

        1- Asıl Ege (Kıyı Ege) Bölümü:Kıyı Ege Bölümünde Ak Deniz İklimi görülür. Geniş ve verimli tarım arazileri vardır. Sanayi amaçlı tarım ürünleri yetiştirilir. Sanayi ve ticaret gelişmiştir. Ülkemizdeki en büyük ticaret limanı İzmir’dedir. Şehirleri: İzmir, Denizli, Muğla ve Aydın’dır. Çevrede ticari amaçlı tarım ürünlerinin yetiştirilmesi ve iç kesimlerle bağlantısının iyi olması nedeni ile İzmir limanı oldukça gelişmiştir. Turizm gelirleri ile ülke ekonomisine önemli katkı sağlar.

         2- İç Batı Anadolu (İç Ege) Bölümü: Bu bölümde karasal iklim görülür. Tarım ürünlerinde çeşitlilik azdır. Yetiştirilen tarım ürünleri buğday, arpa, şeker pancarı ve haşhaştır. Sanayisi gelişmemiştir. Ekonomiye tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile katkı sağlar. Nüfus yoğunluğu azdır.

Ege Bölgesinin İklimi ve Doğal Bitki Örtüsü

Kıyı Ege (Asıl Ege) bölümünde Akdeniz iklimi görülür. Yazları sıcak ve kurak kışları ise ılık ve yağışlıdır. Bitki örtüsü makidir. Yer yer ormanlar vardır. Yağışlar en fazla kış, en az yaz aylarında görülür. Yıllık sıcaklık ortalaması16-17oC (en sıcak ay ortalaması 25-27oC, en soğuk ay ortalaması 7-8oC)

İç Ege (İç Batı Anadolu) bölümünde ise denize olan uzaklık ve yüksekliğin artmasına bağlı olarak karasal iklim görülür. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Bitki örtüsü bozkırdır.

Bölümler arasındaki iklim ve yer yüzü şekillerine bağlı olarak bitki örtüsünde de farlılıklar görülmektedir. Ege bölgesi zeytin, incir, tütün, pamuk ve üzüm üretiminde Türkiye birincisidir. Seracılık, sebze ve meyvecilik yoğundur.


Tarım: Bölge iklim ve yer yüzü şekillerine bağlı olarak çeşitlilik gösteren tarım ürünleri ile ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Arazinin düz, toprakların verimli olması ve sulamanın gelişmesi tarımı oldukça geliştirmiştir. İlaç yapımında kullanılan meyan kökü ve dericilikte kullanılan meşe palamudu bölgenin önemli kaynaklarındandır. Başlıca tarım ürünleri:

Zeytin: Başta Edremit körfezi ve Ayvalık olmak üzere tüm kıyı kesimlerde yetiştirilir. Ülke üretiminin %48’ini karşılar.

İncir: Büyük Menderes ve Küçük Menderes vadisinde ve Gediz ovaları ile çevresinde yetiştirilir. En çok üretildiği il Aydındır. Ülke üretiminin %82’sini karşılar.

Tütün: Tüm kıyı ovalarında en çok Bakırçay ovasında yetiştirilir. Ülke üretiminin %50’sini karşılar.

Pamuk: Kıyı Ege bölümündeki ovalarda (Büyük Menderes ve Gediz ovalarında yoğunlaşır) ve güneye yakın bölgelerde yetişir. Ülke üretiminin %42’sini karşılar.

Üzüm: En çok Gediz vadisinde yetişir.

Turunçgiller: Akdeniz ikliminin görüldüğü kıyı kesiminde yetişir. Kış ılıklığı isteyen turunçgiller İzmir’in güneyindeki kıyı ovalarında üretilir.

Meyvecilik: İncir, turunçgiller, üzüm başlıca meyveleri olup önemli miktarda elma ve kiraz üretilmektedir.

Sebzecilik: Domates, biber, patlıcan, kereviz, pırasa, salatalık, patlıcan başlıca sebzeleridir.

Haşhaş: İç Ege bölümünde Afyon ve Kütahya çevresinde yetişir. Türkiye üretiminin %90’ı Ege bölgesinde yetiştirilir. Tohumundan yağ üretilir, kozası morfin yapımında kullanılır, afyon sakızı da bu bitkiden elde edilir. (Ekimi devlet kontrolünde yapılmaktadır.)

Tahılları: İç Ege bölümünde yetişir. Afyon, Kütahya, Uşak ve Denizli bölgelerinde buğday ve arpa yetiştirilir.

Baklagiller: En fazla nohut üretilir. Uşak ve çevresinde

Şekerpancarı: İç Ege bölümünde yetişir. Afyon, Kütahya ve Denizli de yetiştirilir.

Ayçiçeği: İç Ege bölümünde sulanabilen arazilerde yetiştirilir.

Pirinç: Çöküntü ovalarında üretimi yaygındır.

Hayvancılık: Arıcılık ve küçükbaş hayvancılık gelişmiştir. İzmir, Denizli, Manisa çevrelerinde kümes hayvancılığı, Muğla, Aydın, Manisa ve İzmir çevrelerinde arıcılık, kıyılarda balıkçılık,


3. zaman sonları ve 4. Zaman başlarındaki tektonik hareketler yer şekillerinin oluşmasında etkili olmuştur.

Dağları: Kıyı Ege Bölümünde Kaz Dağı, Mardan Dağı, Yunt Dağı, Bozdağlar, Aydın Dağları, Menteşe Dağları bulunmaktadır. İç Ege Bölümünde ise Alaçam, Eğriöz, Murat ve Sandıklı dağları vardır.

Akarsuları: Büyük Menderes, Küçük Menderes, Bakırçay ve Gediz başlıca akarsularıdır. Hepsi Ege denizine dökülür.

Ovaları: Edremit, Bakırçay, Gediz, Büyük Menderes ve Küçük Menderes ovalarıdır. Ayrıca Yazılıkaya platosu, Tavas, Çivril, Örencik, Banaz ovaları bulunur.

Gölleri: Doğal gölleri Marmara ve Bafa (Çamiçi) gölleridir. Baraj gölleri ise Demirköprü, Adıgüzel ve Kemer gölleridir.

Kıyıları: Ege Bölgesinde bulunan dağlar kıyıya dik olarak uzandıkları için girintili-çıkıntılı “Enine Kıyı Tipi” hakimdir. Fazla girintili-çıkıntılı olmasından dolayı en uzun kıyıya sahip bölgemiz olup en uzun kıyısı olan il ise Muğla’dır. Kıyı boyunca birçok koy, körfez, burun ve yarımada vardır.

Yarımadaları: İzmir, Reşadiye, Bodrum ve Bozburun’dur.

Körfezleri: . Başlıca körfezleri İzmir, Kuşadası, Gökova, Güllük, Çamdarlı ve Edremit’tir.

Adaları: Ege bölgesinde irili ufaklı 2000’den fazla ada vardır. Bu adaların çoğu Yunanistan sınırlarındadır. Türkiye sınırları içerisindeki başlıca adalar Gökçeada ile Bozcadadır.


Ege Bölgesinin nüfusu 2000 sayımına göre 8.9 milyondur. En yoğun nüfuslu 3. Bölgemizdir. Nüfus yoğunluğu Km2’ye 96 kişidir. Kentsel nüfus (%61) fazladır. Kıyı kesimler turizme bağlı iç göç almaktadır. İç kesimlere gidildikçe yükselti arttığı için nüfus yoğunluğu azalmaktadır. İç kesimlerde nüfus maden işletmelerinin etrafında toplanmıştır.

Sanayi bakımından 2. Gelişmiş bölgemizdir. Asıl Ege bölümü sanayi bakımından oldukça gelişmiştir. Bölgenin en gelişmiş ve büyük kenti İzmir’dir. İzmir ihracat limanı, sanayisi ve fuarı ile ülke ekonomisi bakımından oldukça önemlidir. Aliağa petrol rafinerisi bu ilimizde bulunmaktadır. Bölgede çok sayıda şeker, çimento, dokuma fabrikaları ile termik ve hidroelektrik santralleri vardır. (Tunçbilek (Kütahya), Yatağan (Muğla), Soma (Manisa) da termik santraller, Sarayköy (Denizli) de Jeotermal santrali, Adıgüzel, Kemer, Demirköprü de ise Hidroelektrik santralleri vardır.)

Petrol Rafinerisi: Aliağa (İzmir)

Dokuma: Denizli, Nazilli, İzmir

Pamuk ve Yünlü Dokuma: Gediz, Uşak

Halı-Kilim Dokumacılığı: Uşak, Simav, Demirci, Gördes, Kula

Besin Sanayii (Un, makarna ve konserve fabrikaları): İzmir ve çevresinde toplanmıştır.

Porselen: Kütahya

Şeker Fabrikaları: Afyon, Uşak Kütahya


Ege bölgesi maden kaynakları bakımından oldukça zengindir. Linyit üretiminde Türkiye’de birinci sırada yer almaktadır. Bölgede çıkarılan madenlerden bazıları:

Mermer:  Denizli, Afyonkarahisar

Bor Mineralleri: Eskişehir, Kütahya

Demir:  Balıkesir ve Kütahya

Linyit: Muğla, Manisa, Kütahya ve Denizli

Krom: Muğla, Denizli, Kütahya

Manganez: Afyonkarahisar, Uşak, Denizli

Civa: İzmir, Uşak

Titanyum: İzmir, Manisa, Aydın, Muğla

Tuz: Çamaltı-İzmir

Uranyum: Manisa, Uşak, Aydın

Zımpara Taşı: İzmir, Aydın, Muğla


Bölgede dağların doğu-batı doğrultuda uzanması karayollarının iç kısımlara kadar ulaşmasını sağlamıştır. Türkiye’nin ilk demiryolu olan İzmir-Aydın demiryolu hattı (1956) Ege Bölgesindedir. Çeşitli kara ve demir yolları ile diğer bölgelere kolaylıkla bağlantı kurulmaktadır. Deniz yolu ulaşımı bakımından İzmir limanı ticari faaliyetleri ile bölgenin dünyaya açılan kapısı olmuştur. Kuşadası, Bodrum, Datça ve Marmaris limanları turizm açısından önemlidir. İzmir hava limanı ise hava yolu ulaşımında önemli yer tutmaktadır.


Akdeniz ikliminin görüldüğü Ege kıyıları adeta bir turizm cennetidir. Marmara bölgesinden sonra turizm geliri bakımından 2. Sırada yer alır. Pamukkale (Denizli) travertenleri turistlerin ilgisini çeken doğal güzelliklerindendir.


Ege Bölgesinde bulunan eski uygarlıklar ve kentlerden bazıları; Halikarnas Masoleumu (Bodrum), Efes Artemis Tapınağı, Meryemana Kilisesi ve Efes Selsus (Celcius) Kitaplığı (Selçuk (İzmir)), Lidya (Karun) Hazineleri Güre yakınları (Uşak)

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder